Tuusulan Keskustan kirjoitus Keski-Uusimaassa 5-2016

10.6.2016

Keskustan Tuusulan Kunnallisjärjestö ei lämpene pormestarimallille.

TUUSULAAN PUKKAA PORMESTARIA

 

Keskustan Tuusulan Kunnallisjärjestö ei lämpene pormestarimallille, eikä edes apulaispormestareille, vaikka yritystä lämmittämiseen onkin. On ennenaikaista muuttaa voimakkaasti hallintoa, kun ei vielä oikein tunneta tulevaa. Kuntien tehtävät ovat vähenemässä, samalla jopa yli  50% kunnan budjetista kevenee. Nyt kannattaa välttää kulujen lisäämistä. Helpoiten se onnistuu pitämällä hallinto mahdollisimman edullisena.

Kunnallisjärjestön johtokunta on pidetty hyvin ajan tasalla poliittisten ryhmien keskinäisistä neuvottelutilanteista, kun on ollut kyse hallinnon uudistamisesta. On kuulostanut siltä, että vaikuttamisen valtapeli on käynnissä, valtapelissä on mukana vallanhimo. On myös ajoittain kuulostanut siltä, että henkilöiden väliset ”huonot kemiat” ovat olleet ohjaamassa keskustelua. Onko silloin kyse enemmänkin ajojahdista? Tunteet ovat sivuuttaneet viisaan järjen käytön. Näin tulee usein rikottua vaivalla rakennettuja yhteistyön siltoja.

Tuusulan Keskusta peräänkuuluttaa myös tässä tulisessa pormestariasiassa asiallisia neuvotteluja yhteistyön hengessä. Poliittisten päättäjien ja virkamiesten yhteistyössä neuvotellen , vaikka sitten hitaamminkin,  päästään varmasti enemmistöä tyydyttäviin ratkaisuihin.

Mutta vielä perusteluihin, joita Keskustalta on tivattu. Emme hyväksy pormestarimallia tässä vaiheessa. Kunnan houkuttelevuutta ei lisätä yksinomaan hallintomallia muuttamalla. Esittelyoikeuksien uusjaossa kuulostaa olevan mukana vallan tavoittelua. Samaa mieltä isojen poliittisten ryhmien kanssa olemme siitä, että päättäjien ja virkamiesten roolit tulee saada asianmukaiseen kuosiin ja rakentaa yhteistyötä yhä paremmaksi.  Uuden peruskunnan mallin ja tehtäväkuvauksen arvioidaan olevan käyttövalmis v. 2020. Tuolloin päättäjinä olemme viisaampia peruskunnalle asetetuista velvoitteista. Emme usko, että kukaan meistä päättäjistä on tällä hetkellä niin tietoinen ja fiksu, että varmasti osaa kertoa, missä asennossa kuntakenttä on v. 2020. Nykytilanteessa, muutoksen ”välitilassa”  kunnanhallituksen puheenjohtajan roolin vahvistaminen turvaa mielestämme riittävästi  poliittisen päätöksenteon asemaa.  

 

Salme Nepponen, pj

Tuusulan Keskustan Kunnallisjärjestö

 

Kirsi Viitanen (kesk.)

Kunnanvaltuutettu

Valtuuston Keskiryhmän pj.